IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's и Christie's отменят търгове за руско изкуство

И други аукционни къщи затягат политиките си по отношение на руските колекционери

17:35 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Аукционните къщи Sotheby's и Christie's отмениха предстоящите си търгове на руско изкуство в Лондон заради конфликта в Украйна. Това съобщиха техни представители пред The Art Newspaper.

Къщите отмениха търговете през юни, които са особено популярни сред руските колекционери, пише изданието.

Представители на Sotheby's заявиха, че събират средства за жертвите на конфликта в Украйна. По данни на аукционната къща през ноември 2021 г. сумата от продажбите на руско изкуство по време на Руската седмица в Лондон е достигнала 17,7 милиона паунда. От аукционната къща заявиха, че това е повече от сумата, постигана от всички други аукционни къщи, които продават произведения на руското изкуство.

Освен това и двете компании подчертаха, че спазват санкциите, които забраняват сделки с лица и компании, срещу които са наложени ограничения.

В същото време британската аукционна къща MacDougall's Fine Art Auctions, която е специализирана в руското изкуство, отказа да коментира плановете си за бъдещи продажби. На лондонски търг през ноември миналата година MacDougall's продаде писмо, написано от Екатерина Велика в подкрепа на ваксинацията срещу дребна шарка, заедно с неин портрет от Дмитрий Левицки, за 951 хил. паунда (с таксите).

В сряда, 16 март, Bonhams също потвърди пред The Art Newspaper, че е решил да отмени руската си продажба на 15 юни в Лондон.

Главният изпълнителен директор на аукционната къща Phillips, която е руска собственост, Стивън Брукс призова за прекратяване на боевете в началото на март, става ясно от публикация на компанията в Instagram. „Заедно с останалата част от света на изкуството бяхме шокирани и натъжени от трагичните събития, които се развиха в региона", се казва в изявлението. Phillips също така дари 5,8 млн. паунда на украинския Червен кръст.

Руските пари са все по-често обект на наблюдение. Най-тежките санкции, налагани някога на Русия от Европейския съюз, САЩ и Обединеното кралство, са насочени към президента Владимир Путин и неговото обкръжение, както и към банкерите милиардери и индустриалците около тях. Някои от тях са известни играчи в света на изкуството, като Роман Абрамович, който е съосновател на музея за съвременно изкуство „Гараж" в Москва заедно с бившата си партньорка Даша Жукова, и Петр Авен, известен с голямата си колекция от руско авангардно изкуство. Авен бе напът да открие музей в Рига, Латвия, в който да покаже някои от своите картини и колекции от съветски и латвийски порцелан.

Руските търгове за изкуство в Лондон бяха популярни и сред по-малко заможни регионални колекционери, които също бяха развили вкус към изкуството и работеха по амбициозни проекти за частни музеи в градове като Воронеж и Калининград. Рустам Алиев, млечен магнат в Калининград (германския град Кьонигсберг до превземането му от Съветския съюз през 1945 г.), купи "Градска живопис" на Ерик Булатов за 189 хил. паунда (с таксите) и „Фигура в кръг" на Олег Василиев за 220 500 паунда (с таксите) на търга на Sotheby's през декември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още